Flattvanns padling i Søgne

Den første moderne sportskajakk ble bygd i London 1860 av John MacGregor etter mønster av inuitkajakken, samme mann stiftet i 1866 The Royal Canoe Club. Tyskland tok tidlig opp turpadling, og her konstruerte man også sammenfoldbare kajakker med gummihud, benyttet i OL 1936.
Det internasjonale forbundet, International Canoe Federation (ICF), ble stiftet i 1924 av Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige som Internationale Repräsentantschaft für Kanusport, nåværende navn fra 1946.
I Norge ble den første klubben stiftet i 1926 (Nesodden Kajakklubb).
Norges Padleforbund ble stiftet i 1934 som Norges Kajakkforbund, senere Norges Kajakk- og Kanoforbund.
Det er tilsluttet Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO)

Flattvann - Turpadling

Fantastisk fritids / sportsaktivitet som i hovedsak utøves på ”flattvann” ofte på kanaler, elver, innsjøer.
I en kajakk oppleves naturen og elementene på en veldig nær og spesiell måte.

Turkajakker og racerkajakker er relativt like, turkajakker er normalt noe bredere, dypere og stødigere enn racerkajakkene. Båtene var tidligere bygd som en spinkel trebåt trukket med never eller seilduk, men er nå vanligvis støpt i glassfiber, karbon eller andre kunststoffer.

Banepadling

I banepadling er det konkurransebåter for én, to eller fire padlere, benevnt K-1, K-2 og K-4 Minste vekt og største lengde er for kajakker henholdsvis 12 kg og 5,2 m for K-1, 18 kg og 6,5 m for K-2 og 30 kg og 11 m for K-4. Kajakkene er 51–60 cm brede på midten. Kajakkåren er normalt ca. 2,2 m lang med krumme blad vridd ca. 70° i forhold til hverandre. Kajakken har normalt en styrepinne / ror som den forreste padleren styrer med bena.

Distanser

Konkurransene foregår på stillestående vann mest mulig skjermet for vind, enten innsjøer eller spesialanlegg. Distanser er 200 m, 500 m, 1000 m og 5000 m (i Norge 3000 m). Den lengste kajakkdistansen for menn var tidligere 10 000 m. T.o.m. 1000 m går løpene rett frem i separate 9 m brede baner (vanligvis ni) ved siden av hverandre. Padlerne må holde innbyrdes avstand på minst fem meter. Lengre distanser er delt i flere rettstrekk med vendinger mellom strekkene. Her padles uten faste baner (unntatt det siste stykket til mål), og det er tillatt å holde seg på bølgen etter en konkurrent.

Maratonpadling

Konkurranser over lange distanser, normalt lengre enn 20 km, ofte er det lagt inn overbæringer, overbæringene er innlagte etapper hvor båten må bæres over land på visse strekninger.

Maratonkajakken bygges ofte i karbon / lette kunstoffer, en K1 båt kan eksempelvis være 5,2m og veie 8 kg.

Det arrangeres langdistanseløp som er åpne for både tur- og racerpadlere.

.       

.Logo grastot

Havpadling

I Søgne Kajakklubb padler de fleste medlemmer havkajakk. De fleste er turglade medlemmer i forskjellig alder som er glad i klubben og elsker å nyte naturen fra kajakken. Padlenivået blandt medlemmene er varierende, men vi er alle likeverdige og det gjør at alle føler seg velkommen.

Hovedaktiviteten er mandagspadlingen der vi hver mandag har en 2-timers tur i behagelig tempo. Det arrangeres også lengere turer enten i Søgneskjærgården eller vi drar til nye spennende steder. Det holdes jevnlige kurs for nybegynnere.
Har du lyst til å prøve en tur sammen med oss? – Ta kontakt.Logo grastot

.


For å bli medlem må man være fylt 10 år, være svømmedyktig og trygg i vannet. Man må akseptere og overholde klubbens grunnverdier, og bestemmelser, se: Lover og regler. Medlemskap i klubben er først gyldig når kontingent er betalt.

Priser for sesong 2020:

Voksent enkeltmedlem:               kr 750,-
Voksent ekstra familiemedlem:  kr 550,-
Barn opp til 18 år:                          kr 100,-
Paramedlem:                                  kr 500,

Leie av kajakkplass:                      kr 500,-
(kun for medlemmer)

Ønsker du å leie kajakkplass: 

Kontakt Jørn Erik,
tlf +47 993 69 925
for tildeling og registrering.

.

Medlemsregistrering:
For registrering, gå inn på www.minidrett.no (fungerer best på pc). Opprett ny profil eller logg inn på på din eksisterende. Når du har logget inn, går du på "Medlemskap" og søker på Søgne Kajakklubb på "Finn ny klubb". Klikk på "send søknad". Alle familiemedlemmer må registreres her.
Hvis du lurer på noe, ta kontakt med Ingunn på telefon 908 56 561

Du kan også laste ned mobil-app, min idrett på mobil fra AppStore eller GooglePlay

Havkajakkpadling

Havkajakken er svært anvendelig. Den har vanntette skott, sikkerhetsliner, ror, senkekjøl og den er stødig og trygg. Havkajakken er romslig og langt mer stødig enn mange tror og egner seg derfor for de aller fleste.
Havkajakken er i sitt rette element i bølger og ruskevær, men passer like godt til koseturer i fint vær, på langturer med mye oppakning eller på kortere treningsturer.
Å padle havkajakk/skjærgårdskajakk handler først og fremst om å nyte naturopplevelser til vanns, gjerne året rundt.

En godværsdag i kajakk er god medisin for kropp og sjel, mens lek og moro i blant brått og skjær er mer utfordrende og krever noe mer. En havkajakk er konstruert for å transportere mange kilo med utstyr, så hvorfor ikke pakke teltutstyret å dra på overnattingstur?
Vinteren er en fantastisk tid på året. Vannet er klart, det er ikke så «folksomt» på sjøen. Vinterpadling er ikke så kalt som mange tror, det gjelder bare å kle seg riktig. Den vanligste bekledning er tørrdrakt, gjerne med litt ull under.
Husk alltid redningsvest og sikkerhetsutstyr!
Ta kontakt med Søgne Kajakklubb, og du vil få en innføring i padling, vi har stort fokus på trygghet og sikkerhet.

Ta kontakt med Søgne Kajakklubb, og du vil få en innføring i padling, vi har stort fokus på trygghet og sikkerhet.

Kajakkutleie

.

REGLER FOR LÅN OG LEIE AV KAJAKK

1. For å kunne låne og leie kajakk av SKK må man være medlem av Søgne Kajakklubb og inneha våtkort fra Norges Padleforbund (NPF)

2. Ved alder under 18 år må vedkommende ha erklæring fra  foreldre/foresatte om at han/hun kan padle på egenhånd og eget ansvar.

3. Det er kun tillatt å låne èn (1) kajakk pr. medlem inntil èn (1) dag (12 timer). «Lån» utover dette er leie. Se priser for leie

4. Låner og leier har ansvar for at kajakk og utstyr leveres tilbake i samme stand som ved uttak. Skader på utstyr skal meldes og føres i loggboka. Kajakker og utstyr SKAL rengjøres etter bruk og settes tilbake på opprinnelig plass. Leier kan bli ansvarliggjort for tap/skade av kajakk/utstyr.

5. Det er ikke lov til å legge inn reservasjon på mer enn en kajakk av gangen per medlem.

6. Klubbens egne aktiviteter har fortrinnsrett når det gjelder bruk av kajakker/utstyr.

7. Låner og leier må oppgi kajakknummer, navn, telefonnummer og tidspunkt for uttak og tilbakelevering (dato og klokkeslett). Dette føres i loggboka før turen starter. Tidspunkt for tilbakelevering føres etter endt bruk.

8. Den enkelte låner og leier er selv ansvarlig for egen og eventuelt andre brukers sikkerhet. Bruk av vest er påbudt, og følg vanlige sikkerhetsrutiner og klubbens padlevettsregler.

9. Ved underskrift i loggbok erklærer du samtidig at du har lest og forstått retningslinjene for lån og leie av kajakk/utstyr.

PRISER:

  • 1 dag: 200,- pr. kajakk
  • 1 helg: 500,- pr. kajakk (fredag – søndag)
  • 1 uke: 750,- pr. kajakk
  • Alle kajakker er merket med nr. og SKK
  • Betaling til kontonr. 3090 20 88349 umiddelbart etter innlevering (mrk. Kajakkleie)

Telefon/kontakt:

Terje Jahnsen: 412 09 246 | Jørn Erik Ødegård: 993 69 925

.

PADLEVETTREGLER:
Her er 11 gode tips som bør være en rettesnor for alle som ferdes i kajakk.


1. Bruk padlevest. Vesten er en selvfølgelig del av bekledningen. Vesten skal være CE-godkjent.
2. Vær synlig, men ikke stol på at du blir sett. Bruk farger som synes. Vær likevel oppmerksom og opptre defensivt. Det nytter lite å ha rett om du ikke blir sett. Gjør deg kjent med båttrafikken i området og unngå å padle i skipsleia. Leia skal krysses på tvers. Hold god avstand til store fartøy som f.eks ferger.
3. Vær bevisst egne ferdigheter. Du må selv vite hva akkurat du kan mestre. Si alltid i fra om du nærmer deg en grense.
4. Les værmeldingen. Respekter vær og farvann. Du er utsatt i en kajakk, og turen kan bli mer krevende enn forutsatt hvis det blåser opp. Kulde og motvind kan tappe krefter. Værmeldingen stemmer ikke alltid, men den er et godt utgangspunkt.
5. Kle deg etter vanntemperaturen. Spør deg selv hva konsekvensen blir om du havner i vannet eller om du må padle med våte klær. Kle deg etter det.
6. Vær godt rustet, selv på korte turer. Ha alltid med redningsutstyr som pumpe og årepose. Ta med deg ekstra klær og mat i en vanntett pose. Resten avhenger av turen du skal på.
7. Informer andre om turplanene. Gjør det til en vane å fortelle andre hvor du drar og hvilken tidsramme du har. Unngå deres bekymring ved å holde deg til planen.
8. Vær sosial. Hold oversikt og pass på alle. Det er tryggest å padle sammen med andre. Sjekk regelmessig at alle er med. Se etter tegn til tretthet eller nedkjøling. Si selv i fra om du blir usikker, trett eller kald.
9. Hjelp til med å holde gruppen samlet. Hold deg nær nok gruppen til å kunne kommunisere. Vær lojal mot turleder og utnevnte hjelpere.
10. Vær et forbilde. Jo mer erfaring du har jo viktigere er det å være et godt eksempel. Det nytter lite med regler om ikke gode forbilder viser hvordan de følges i praksis.
11. Padling i åpent farvann. Du må beherske trygg og effektiv kryssing av åpne strekninger og fjorder. Det kan være mye trafikk og disse kan holde god fart. Du må holde god avstand og aldri utfordre kryssing foran store fartøy. Kryss fjorder uten opphold og på tvers av leden. Gruppen skal være samlet.