Flatt vann padling i Søgne

Den første moderne sportskajakk ble bygd i London 1860 av John MacGregor etter mønster av inuitkajakken, samme mann stiftet i 1866 The Royal Canoe Club. Tyskland tok tidlig opp turpadling, og her konstruerte man også sammenfoldbare kajakker med gummihud, benyttet i OL 1936.
Det internasjonale forbundet, International Canoe Federation (ICF), ble stiftet i 1924 av Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige som Internationale Repräsentantschaft für Kanusport, nåværende navn fra 1946.
I Norge ble den første klubben stiftet i 1926 (Nesodden Kajakklubb).
Norges Padleforbund ble stiftet i 1934 som Norges Kajakkforbund, senere Norges Kajakk- og Kanoforbund.
Det er tilsluttet Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO)

Flattvann - Turpadling

Fantastisk fritids / sportsaktivitet som i hovedsak utøves på ”flattvann” ofte på kanaler, elver, innsjøer.
I en kajakk oppleves naturen og elementene på en veldig nær og spesiell måte.

Turkajakker og racerkajakker er relativt like, turkajakker er normalt noe bredere, dypere og stødigere enn racerkajakkene. Båtene var tidligere bygd som en spinkel trebåt trukket med never eller seilduk, men er nå vanligvis støpt i glassfiber, karbon eller andre kunststoffer.

Banepadling

I banepadling er det konkurransebåter for én, to eller fire padlere, benevnt K-1, K-2 og K-4 Minste vekt og største lengde er for kajakker henholdsvis 12 kg og 5,2 m for K-1, 18 kg og 6,5 m for K-2 og 30 kg og 11 m for K-4. Kajakkene er 51–60 cm brede på midten. Kajakkåren er normalt ca. 2,2 m lang med krumme blad vridd ca. 70° i forhold til hverandre. Kajakken har normalt en styrepinne / ror som den forreste padleren styrer med bena.

Distanser

Konkurransene foregår på stillestående vann mest mulig skjermet for vind, enten innsjøer eller spesialanlegg. Distanser er 200 m, 500 m, 1000 m og 5000 m (i Norge 3000 m). Den lengste kajakkdistansen for menn var tidligere 10 000 m. T.o.m. 1000 m går løpene rett frem i separate 9 m brede baner (vanligvis ni) ved siden av hverandre. Padlerne må holde innbyrdes avstand på minst fem meter. Lengre distanser er delt i flere rettstrekk med vendinger mellom strekkene. Her padles uten faste baner (unntatt det siste stykket til mål), og det er tillatt å holde seg på bølgen etter en konkurrent.

Maratonpadling

Konkurranser over lange distanser, normalt lengre enn 20 km, ofte er det lagt inn overbæringer, overbæringene er innlagte etapper hvor båten må bæres over land på visse strekninger.

Maratonkajakken bygges ofte i karbon / lette kunstoffer, en K1 båt kan eksempelvis være 5,2m og veie 8 kg.

Det arrangeres langdistanseløp som er åpne for både tur- og racerpadlere.